Een sitemap is een lijst met belangrijke pagina’s op je website zodat zoekmachine crawlers het gemakkelijk kunnen begrijpen. Het helpt zoekmachines om door je website te navigeren, nieuwe content te ontdekken en je pagina’s te indexeren.
Een sitemap is vaak te bereiken door achter de domeinnaam “/sitemap.xml” of “/sitemap_index.xml” te plaatsen.
Om de sitemap van mijn website te bekijken ga je naar www.stanhunnekens.nl/sitemap_index.xml.
Hier zie je hoe het eruit ziet voor mijn website:
Zoals je ziet is deze sitemap opgedeeld in verschillende onderdelen. Wanneer je op de post sitemap klikt zie je alle blogberichten die ik live heb geplaatst.
Ik hoor je al denken;
“Hoe maak ik in godsnaam nou weer zo’n sitemap?”
Geen nood! Wanneer je een WordPress website hebt, is de kans groot dat je gebruik maakt van de plugin Yoast SEO.
Hoe maak ik een Sitemap met Yoast?
Yoast is de nummer 1 WordPress plugin die je ondersteunt met alle SEO werkzaamheden. Zo ook met het maken van een sitemap.
Om een sitemap via Yoast te genereren ga je naar Instellingen en vervolgens Site functies. Dan scroll je verder tot je bij de API sectie komt.
Daar zie je XML-Sitemaps tussen staan. Als de functie nog niet ingeschakeld is kun je deze inschakelen. Yoast maakt dan automatisch een sitemap voor je aan.
Via de knop ‘Bekijk de XML sitemap‘ kun je hem vervolgens bekijken.
Nu je de sitemap hebt gevonden is het belangrijk dat we hem indienen in Google Search Console zodat Google deze kan vinden. Dit kan helpen om je website sneller te laten indexeren in Google. Hoe je dat doet vind je ook in deze blog (zie linkje hier net voor).
Waarom is een sitemap belangrijk?
Een sitemap is belangrijk omdat het zoekmachines helpt jouw website beter te begrijpen en sneller te vinden. Het is als een plattegrond die laat zien welke pagina’s er op jouw site zijn en hoe ze met elkaar verbonden zijn. Hierdoor kunnen zoekmachines jouw site beter crawlen en indexeren.
Wat is het verschil tussen een XML en een HTML sitemap?
Een XML-sitemap is bedoeld voor zoekmachines en bevat een lijst van URL’s om je website beter te laten indexeren. Het is technisch en niet bedoeld voor bezoekers.
Een HTML-sitemap is gericht op bezoekers en toont een overzichtelijke lijst van pagina’s, zodat zij makkelijk door je website kunnen navigeren. Deze vind je op sommige websites nog wel eens terug in de footer.
Vragen of hulp nodig bij je sitemap?
Heb je vragen over sitemaps of hulp nodig bij het maken van een XML-sitemap voor jouw website? Neem gerust contact op! Ik help je graag verder.